31 Aralık 2011 Cumartesi
Yılbaşı Çiçekleriyle Dekorasyon
Yılbaşında bazı bitkiler, evlerde,bahçelerde görüntüleriyle bizlere muhteşem şov yaparlar.Yılbaşı dekorasyonuna da katkıları tartışılmaz.Gelin bunlarla dünyamıza renk katalım!
Yılbaşı Çiçekleri
Kalanşo Çiçeği (Kalanchoe) : Ocak- Mayıs aylarında açan çiçekleri çok dekoratiftir.Etli,geniş yeşil yapraklarının, yağlı,parlak bir görüntüsü vardır.Bitkinin beyaz,pembe,sarı çiçekli türleri de vardır.Ama kırmızı çiçekli olanı bir içim sudur.Uzun süre kalan çiçekleriyle,kış aylarında evlerde muhteşem bir görsel şölen sunar.
Yılbaşı Çiçekleri
Ateş Dikeni (Pyracantha coccinea) : Kırmızı,küçük,yuvarlak meyveleri sonbaharda olgunlaşır ve kış boyunca dallarda kalır.Çiçeklerin sınırlı olduğu kış aylarında, dekoratif görüntüsüyle şüphesiz baştacıdır.
Yılbaşı Çiçekleri
Yılbaşı dekorasyonunda yaygın olarak kullanılan bitkilerden en bilineni, Ateş Dikeni bitkisidir.
Ateş Dikeni
Yılbaşı Çiçekleri
Çoban Püskülü (ilex) : Aralık ayının dikkat çeken bitkilerinden birisi olan Çoban Püskülü (ilex),yılbaşı dekorasyonunda vazgeçilmezdir.Yaprakları yeşil veya alacalı,dikenlidir.Asıl Eylül-Ocak aylarnda küçük,kırmızı,parlak ve yuvarlak meyveleri büyüleyicidir.Bahçelerde.evlerde çok süslü durur.Meyveler dişi açan bitkilerde görülür.Meyve üretimi için erkek ve dişi bitkilerin yanyana dikilmesi gerekir.
Yılbaşı Çiçekleri
Helleborus(Noel Gülü) : Bitkinin yılbaşı neşesi taşıyan Noel Gülü olarak bilinen türü Helleborus nigeridir.Ona Noel Gülü denmesinin sebebi kırmızı beyaz çiçeklerinde ayrı bir çekicilik vardır.Kesme çiçek olarak kullanımı da yaygındır.Bu bitkinin Helleborus orientalis denilen türü ülkemizde Karadeniz Bölgesinde doğal olarak yetişir.Bu tür yeşilimsi beyaz çiçekleriyle diğer türler kadar olmasa da yine de dekoratiftir.Ülkemizde Helleborus bitkisi Dana bağırtan,Karaca otu,Çöpleme gibi isimlerle de anılır.
Yılbaşı Çiçekleri
Yılbaşında evleri,iç mekanları süslerken dekor olarak kullanılmak üzere öne çıkan başka bitkiler de vardır.
Arokarya(Salon Çamı)
Arokarya(Salon Çamı)
29 Aralık 2011 Perşembe
Yılbaşı Çiçekleri
Yılbaşı Çiçeği, Aralık-Ocak aylarında günler kısaldıkça çiçek açan bir bitkidir.Etli narin yaprakları,sarkık formu ve katmerli çiçekleriyle oldukça gözalıcıdır.Gelişme,çiçeklenme ve dinlenme zamanlarında bilinçli sulanması gerekir.Gelişimde en çok,diğer zamanlarda az,dinlenmede en az miktarda sulanması gerekir.Aydınlık,yarı gölge alanlarda iyi gelişir.Aşağıya doğru büyüdüğünden,saksıyı başta ince ve uzun seçerseniz,gelişimleri ve seyirleri daha kolay olur.Kaktüs toprağı kullanmak yararlı olur.
Yılbaşı Çiçekleri
Küçük ve sarı renkli çiçeklerinden çok, kırmızı örtücü yaprakları oldukça gözalıcıdır.Sıcağı ve kuru havayı sevmez.Cereyana maruz kalmamalıdır.Az sulanmalı,yapraklanmaya başladıktan sonra normal haftalık sulamasına özen gösterilmelidir.Yıl sonuna doğru, rutubet biraz artırılmalıdır.Yaprakların renklenmesi için ışık miktarıyla oynamak gerekir.Sonbaharda yılbaşına kadar olan sürede,üzerine simsiyah örtüler örtülüp,12-14 saat özellikle karanlıkta bırakılmalıdır.Yılbaşına yakın örtüler alınır.Zamanında Atatürk bu bitkiyi,bir serada görüp beğenmiş.Bu yüzden Atatürk Çiçeği olarak anılmaktadır.Ilıman iklimlerde açık havada yetişir.5 metreye kadar boylanan çalı şeklinde büyür.Soğuk iklimlerde ise saksıda yetişir ve 1 metre boylanır.Yarı gölgeden hoşlanır.
Yılbaşı Çiçekleri
Aralık ayında çoğu yerde yılbaşı hazırlıkları yapıldığından,evler ve iç mekanlar süslenir.Bu noktada bazı bitkiler ön plana çıkarak evlerimizi,ofislerimizi süsler.
Aralık-Ocak ayları, 2 tipik bitkinin gösteri zamanıdır.Bunlardan biri Atatürk Çiçeğidir,
Atatürk Çiçeği (Euphorbia pulcherrima)
27 Aralık 2011 Salı
Yılbaşı Hazırlıkları
Son yıllarda yılbaşı aksesuarlarında alternatifler de oldukça fazla.Bu yıl alışılmışın biraz dışına çıkmak isterseniz,hayal gücünüzü ve el becerinizi konuşturun.Eviniz için değişik süsler yapın.Düşüncesi bile içimizi kıpırdatmaya yetiyor değil mi? Haydi iş başına!Mutlu yıllar!
Yılbaşı Hazırlıkları
Evinizde yılbaşı havası estirmek için kendinize bir tema seçin.Süslemeleri bu tema doğrultusunda yapın.Küçük ayrıntıları da gözardı etmeyin.Yılbaşının vazgeçilmezi olan süslü püslü aksesuarları ister kendinize,ister sevdiklerinize hediye edin.Mumlar,şamdanlar,melek,yıldız figürleri,ışıltılı toplar,çiçekler,çoraplar,kar taneleri,kardan adam,Noel baba,Ren geyikleri,yılbaşı şapkaları,simler,tüyler yine çok revaçta.
Yılbaşı Hazırlıkları
Bence en güzel yılbaşı, evde aileyle,dostlarla kutlanır.Birlikte yenen güzel bir yemek,neşeli saatler,güzel temenniler,süprizler,hediyeler,ümitler vb. ruhumuz yenilenir adeta.
Siz de benim gibi düşünüyorsanız, evinizin her köşesine yeni yıl ruhu serpiştirin.Evinizi,bahçenizi,terasınızı süslerken kırmızının cazibesinden yararlanın.Ne de olsa kırmızı,yeni yılın uğurudur.Heyecanlı,keyifli bir renktir.Ayrıca yeni yılda kırmızıdan başka lame,dore gibi metalik renkler öne çıkar.Bu renklerin doğru bir bir şekilde kullanımı,evinizin havasını bir anda değiştirir.
Yılbaşı Hazırlıkları
Yeni bir yılı daha karşılamaya hazırlanıyoruz.Aralık ayında, yılbaşı heyecanı coşkulu bir biçimde yaşanır.Bu ayın rengi,ışıltısı,tadı bir başka güzeldir.Sokaklar ışıklandırılır.Evler süslenir.
18 Aralık 2011 Pazar
Aralık ayında bahçede yapılacaklar
9.Kökler dinlenirken, bodur ağaçların ve güllerin yerlerini değiştirebiliriz.Dikkat edilecek nokta şudur.Don sakıncası olmayan yerlerde;bodur ağaçlar öncelikle budanır,daha sonra dikimleri yapılır.
10.Eğer sonbaharda çimlerinize besin vermeyi unuttuysanız üzülmeyin.Karla kaplı bahçede kar üzerine granül gübre tanelerini serpin.Karlar erirken granül,besin maddelerini de çimlere verir.
Aralık ayında bahçede yapılacaklar
Yılın son ayında bahçelerde yapılacak başlıca işleri şöyle sıralayabiliriz:
1.Ilıman iklim bitkilerini aşırı soğuktan korumak için,üzerlerini kalın ve kuru bir yaprak tabakasıyla örtmeliyiz.Fakat çimlerin üzerinde,yaprak kalmamalıdır.Çünkü çürümüş yapraklar mantar oluşumun,çürümelere sebep olur.
2.Çimler karla kaplanmışsa,asla üzerinde yürümemek gerekir.
3.Kuru havalarda,budama işlemine devam edebiliriz.Budama yaparken 1 cm'den büyük kesikler olduğunda açılan yaralar; ilaçla dezenfekte edilip,yara macunuyla kapatılmalıdır.
4.Yaprakları dökülmüş ve dalları kalmış olan,yerine göre fazla gelişmiş olan dikili bitkileri taşımak için Aralık ayı iyi bir zamandır.Bunun için donma tehlikesine karşı,kuru bir gün seçilmelidir.Bitkiyi mümkün mertebe kökünü alacak şekilde çıkartıp,seçilen yere dikim yapılmalıdır.
5.Kışlık çiçekler dikmenin tam zamanıdır.
6.Bitkilerinizin diplerine,fosfor içeren kahve telvesi karıştırılabilir.
7.Toprakların kontrol edilmesi gerekir.Özellikle iyi verim alınamayan bahçelerin topraklarının,PH ve besin testi yapılması gerekir.
8.Saksılarımızın su giderlerini kontrol etmeliyiz.Mutlaka açık olmalıdır.Tıkalı kaldığı taktirde kökler donar.Düşen yapraklarla tıkanmış olukları,temizleyerek açmalıyız.Böylece biriken su akışı sağlanır.
Aralık ayında bahçede yapılacaklar
Soğuk iklimlerde bu zamanlarda,bahçede pek işlem yapılmaz.Bitki ve toprak dinlenmeye bırakılır.Ancak ılıman iklimlerde,az da olsa bahçe işleri devam edebilir.
1.Ilıman iklim bitkilerini aşırı soğuktan korumak için,üzerlerini kalın ve kuru bir yaprak tabakasıyla örtmeliyiz.Fakat çimlerin üzerinde yaprak kalmamalıdır.Çünkü çürümüş yapraklar,mantar oluşumuna,çürümelere sebep olur.
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)