Yılın son ayında bahçelerde yapılacak başlıca işleri şöyle sıralayabiliriz:
1.Ilıman iklim bitkilerini aşırı soğuktan korumak için,üzerlerini kalın ve kuru bir yaprak tabakasıyla örtmeliyiz.Fakat çimlerin üzerinde,yaprak kalmamalıdır.Çünkü çürümüş yapraklar mantar oluşumun,çürümelere sebep olur.
2.Çimler karla kaplanmışsa,asla üzerinde yürümemek gerekir.
3.Kuru havalarda,budama işlemine devam edebiliriz.Budama yaparken 1 cm'den büyük kesikler olduğunda açılan yaralar; ilaçla dezenfekte edilip,yara macunuyla kapatılmalıdır.
4.Yaprakları dökülmüş ve dalları kalmış olan,yerine göre fazla gelişmiş olan dikili bitkileri taşımak için Aralık ayı iyi bir zamandır.Bunun için donma tehlikesine karşı,kuru bir gün seçilmelidir.Bitkiyi mümkün mertebe kökünü alacak şekilde çıkartıp,seçilen yere dikim yapılmalıdır.
5.Kışlık çiçekler dikmenin tam zamanıdır.
6.Bitkilerinizin diplerine,fosfor içeren kahve telvesi karıştırılabilir.
7.Toprakların kontrol edilmesi gerekir.Özellikle iyi verim alınamayan bahçelerin topraklarının,PH ve besin testi yapılması gerekir.
8.Saksılarımızın su giderlerini kontrol etmeliyiz.Mutlaka açık olmalıdır.Tıkalı kaldığı taktirde kökler donar.Düşen yapraklarla tıkanmış olukları,temizleyerek açmalıyız.Böylece biriken su akışı sağlanır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder